Рехабилитација во ревматологија

Ревматски заболувања и нивно третирање

Ревматските заболувања влијаат на активноста на зглобовите и мускулите. Некои од заболувањата како остеоартитот се резултат од истрошеност на ‘рскавицата. Другите како ревматоидниот артрит претставуваат проблем со имуниот систем.

Третманите кај ревматските заболувања најчесто вклучуваат медикаменти, дозирани соодветни вежби, терапија со одредени апарати, здрава исхрана и методи за намалување на стрес, како и комбинација од горенаведеното.

За разлика од минатото, во денешно време разликуваме околу стотина ревматски заболувања, од кои најчести се: остеоартритисот, артрозите, ревматоиднио артрит, псориатричен артирт, системски лупус, гихт, фибромиалгија, Мб. Бехтерев, ифективен артит, склеродромија и спондилоартропатија.

 

25 години ПЗУ Долорес

Скромните почетоци датираат од 1995 год. кога е основана приватната …

Херпес зостер

Херпес зостер е вирусно заболување, чиј предизвикувач е истиот вирус …

Како против стресот?

Што е стресна реакција и како таа доведува до сериозни заболувања? …