Лимфна дренажа

Лимфата е телесна течност која се движи еднонасочно низ телото во лимфни садови. Улогата на ткивната течност е да пренесува потребни материи на клетките. Како што проаѓа лимфата помеѓу клетките ги собира преостанатите отпадни материи (ѓубрето) како: мртви крвни клетки, патогени, канцерогени и т.н. кои понатаму се исфрлаат од телото.

Лимфната дренажа се применува кај:

  • Целулит
  • Оток настанат од траума, тумор или операција
  • Гноење како резултат на венски застој
  • Намалување на обемот на екстрамитетите
  • Зголемување на крвна циркулација
  • Олеснување на мускулен замор и болка
  • Ишијас
  • После породување за намалување на отоците
  • После отстранување на дојката

Кога лимфата или лимфните јазли ќе се оштетат, уништат или отстранат, лимфата не може нормално да се дренира од тоа подрачје. Во тој случај вишокот на лимфа се акумулира и се појавува оток кој е карактеристичен за поимот лимф едема или лимфен оток.

 

25 години ПЗУ Долорес

Скромните почетоци датираат од 1995 год. кога е основана приватната …

Херпес зостер

Херпес зостер е вирусно заболување, чиј предизвикувач е истиот вирус …

Како против стресот?

Што е стресна реакција и како таа доведува до сериозни заболувања? …