Автор: <span>pedja</span>

Херпес зостер

Херпес зостер е вирусно заболување, чиј предизвикувач е истиот вирус кој ја предизвикува варичелата (овчи сипаници), вирусот Varicella-Zoster. Првичната инфекција се случува уште во детството со појава на варичела, после која се стекнува траен имунитет. Вирусот по прележување на сипаниците, останува во скриена форма во нервните клетки (ганглионите) во близина на ‘рбетниот столб. Кај мал процент на луге доаѓа до нивна реактивација во текот на животот, но овој пат во вид на зостер манифестација. Прочитај повеќе

Како против стресот?

Што е стресна реакција и како таа доведува до сериозни заболувања? Многу често се соочуваме со потенцијално стресни состојби во вид на надворешни нарушувања кои можат да создадат силни емотивни реакции, како на пример проблем на работа, финансиски неволји, немир во личните односи, сообраќај, рокови, преселба, загадување, слаба исхрана, загуба или смрт на некој сакан, итн., или во екстремни случаи, телесна повреда. Прочитај повеќе

Деформитети на `рбетот

Глевен носечки столб на телото представува `рбетот. Тој представува комплекс од пршлени, дискови, лигаменти, нерви, мускули и крвни садови. Во одржувањето на исправено тело учествуваат и мускулите на нозете, карлицата и грбот заедно со коските и лигаментите.

Деформитетите на `рбетот се манифеститираат со искривено држење на телото. До деформација на `рбетот, кај децата може да дојде во предшколска возраст, во школска возраст поради неправилно носење на тешка ташна, во пубертет поради несразмерност во растењето на мускулите и коските. Прочитај повеќе

Пареза фацијалис

Парализа на лицевиот нерв представува делумна или потполна парализа на седмиот мозочен нерв. Неговата функција е многу важна, бидејќи тој ја инервира лицевата мускулатура, која се користи за мимика на лицето, одговорен е за осетот од предните 2/3 од јазикот (вкусот), ги инервира плунковите жлезди, како и  дел од надворешното и средното уво. Постојат два типа на парези, т.е. парализи:

Прочитај повеќе

Херпес симплекс

Херпес симплекс е инфекција предизвикана од вирусот Херпес симплекс тип 1. Ова заболување се манифестира во предлот на устата, лицето и носот. Изворот на инфекција е исклучиво човекот. Првичната инфекција со овој вирус се јавува уште во детството, најчесто до 10 години, а може и подоцна, со директен контакт со заболено лице преку уста (бакнување), но уште почесто е при користење на ист прибор за јаденје, лична хигиена, шминки…

Прочитај повеќе

25 години ПЗУ Долорес

Скромните почетоци датираат од 1995 год. кога е основана приватната …

Херпес зостер

Херпес зостер е вирусно заболување, чиј предизвикувач е истиот вирус …

Како против стресот?

Што е стресна реакција и како таа доведува до сериозни заболувања? …