Ознака: <span>Dolores</span>

Херпес зостер

Херпес зостер е вирусно заболување, чиј предизвикувач е истиот вирус кој ја предизвикува варичелата (овчи сипаници), вирусот Varicella-Zoster. Првичната инфекција се случува уште во детството со појава на варичела, после која се стекнува траен имунитет. Вирусот по прележување на сипаниците, останува во скриена форма во нервните клетки (ганглионите) во близина на ‘рбетниот столб. Кај мал процент на луге доаѓа до нивна реактивација во текот на животот, но овој пат во вид на зостер манифестација. Прочитај повеќе

Херпес симплекс

Херпес симплекс е инфекција предизвикана од вирусот Херпес симплекс тип 1. Ова заболување се манифестира во предлот на устата, лицето и носот. Изворот на инфекција е исклучиво човекот. Првичната инфекција со овој вирус се јавува уште во детството, најчесто до 10 години, а може и подоцна, со директен контакт со заболено лице преку уста (бакнување), но уште почесто е при користење на ист прибор за јаденје, лична хигиена, шминки…

Прочитај повеќе

Што е воспаление на Синуси

Воспаление на синуси – Sinusitis представува воспаление на слузокожата на параназалните синуси шуплини, поради несоодветно излачување на секретот, предизвикано од инфекција или алергија.

Најчести причини за појава на акутен синусит се бактерии:  (Streptococcus pneumoniae, Hemophilus influenzae и др.)

Од надворешните причини тука се пред се токсичните гасови вклучувајќи го и чадот од цигари. Прочитај повеќе

25 години ПЗУ Долорес

Скромните почетоци датираат од 1995 год. кога е основана приватната …

Херпес зостер

Херпес зостер е вирусно заболување, чиј предизвикувач е истиот вирус …

Како против стресот?

Што е стресна реакција и како таа доведува до сериозни заболувања? …