Ознака: <span>фацијалис</span>

Пареза фацијалис

Парализа на лицевиот нерв представува делумна или потполна парализа на седмиот мозочен нерв. Неговата функција е многу важна, бидејќи тој ја инервира лицевата мускулатура, која се користи за мимика на лицето, одговорен е за осетот од предните 2/3 од јазикот (вкусот), ги инервира плунковите жлезди, како и  дел од надворешното и средното уво. Постојат два типа на парези, т.е. парализи:

Прочитај повеќе

25 години ПЗУ Долорес

Скромните почетоци датираат од 1995 год. кога е основана приватната …

Херпес зостер

Херпес зостер е вирусно заболување, чиј предизвикувач е истиот вирус …

Како против стресот?

Што е стресна реакција и како таа доведува до сериозни заболувања? …